Vanaf 1 juli tot 4.000 euro subsidie voor aankoop elektrische auto

Wie vanaf 1 juli 2020 een nieuwe elektrische auto koopt, krijgt 4.000 euro van de aankoopprijs terug. Voor tweedehands modellen gaat een aanschafsubsidie van 2.000 euro gelden.

Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen heeft daarover afspraken gemaakt met auto- en milieuclubs, zo meldt RTL Nieuws op basis van verschillende bronnen. De subsidie van 4.000 euro voor nieuwe elektrische auto’s zal overigens worden beperkt tot modellen met een aanschafprijs tot 45.000 euro.

Eisen aan staat occasion
Voor occasions worden voor subsidieverstrekking wel eisen gesteld aan de staat van de auto. Bovendien geldt de subsidie alleen als de auto gekocht wordt via de vakhandel. Daar is voor gekozen omdat subsidie voor verkoop tussen particulieren te fraudegevoelig is. Verwacht wordt dat er de komende jaren steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt zullen komen. Tot 2025 zal de aanschafsubsidie daarom ook wel weer in stapjes worden afgebouwd.

Afspraak uit Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord was al afgesproken dat er een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s zou komen om het aantrekkelijker te maken voor particulieren om dergelijke auto’s aan te schaffen. De subsidieregeling zou in 2020 ingaan, maar moest nog worden uitgewerkt in overleg met auto- en milieuclubs. Over enkele weken zal minister Van Veldhoven de details van de regeling bekendmaken, zo weet RTL Nieuws. Dan volgt nog een internetconsultatie en ook diverse Tweede Kamerleden hebben al aangegeven dat zij zich nog willen uitspreken over de regeling.

Er is overigens nog gekeken of kopers van een tweedehands elektrische auto subsidie kon worden gegeven in de vorm van laadtegoed, maar dat bleek te ingewikkeld in de uitvoering. Om elektrische occasions aantrekkelijker te maken wordt nog wel onderzocht welke zekerheden kunnen worden gegeven aan kopers over software-updates en de status van de accu. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een accu-certificaat, aldus RTL Nieuws.

Bron: vindsubsidies.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*