Vanaf 1-1-2020 nieuw btw-nummer voor de eenmanszaak!

Alle zelfstandigen met een eenmanszaak krijgen eind 2019 een nieuw btw-nummer, zonder het BSN van de ondernemer. Moet u hiervoor zelf nog in actie komen?

Btw-nummer. Als ondernemer voor de btw, moet u uw btw-nummer vermelden op facturen aan andere ondernemers en, bij elektronische handel, ook op uw website. Omdat uw btw-nummer gebaseerd is op uw burgerservicenummer (BSN), bent u dus eigenlijk verplicht overal uw BSN te vermelden. Deze situatie bleek onwenselijk.

BSN. Het BSN is een vertrouwelijk nummer, dat bestemd is voor de communicatie tussen burger en overheid. Als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Het is dus beter het BSN zo min mogelijk openbaar te maken.

Nieuw nummer. Het invoeren van een compleet nieuw nummer is echter pas mogelijk op het moment dat de Belastingdienst overgaat op een nieuw ICT-systeem. Na een onderzoek is een tussenoplossing gevonden om de periode tot dit nieuwe systeem te overbruggen: de ‘factuurvariant’. In de factuurvariant krijgen alle (circa 1,3 mln.) eenmanszaken een nieuw btw-nummer zonder BSN voor extern gebruik. Let op. Houd er rekening mee dat u vanaf 1 januari 2020 verplicht bent het nieuwe nummer te gebruiken voor vermelding op uw facturen en op uw website.

Oude nummer. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft uw bestaande, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld.

Wachten op nummer. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij eind 2019 aan alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer verstrekken. U hoeft hiervoor niet zelf in actie te komen.

Niet voor BV, Vof, etc. De btw-nummers van BV’s, CV’s, Vof’s, etc., blijven onveranderd.

 

Bron: Tipsenadvies – eenmanszaak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*