Papieren draagtas goedkoper en slimmer dan plastic?
Het was al vaker in het nieuws: het wettelijk aan banden leggen van plastic tasjes, tenzij klanten ervoor betalen. Er is weer nieuws uit ‘tasjesland’. Wat moet u weten, ook fiscaal, als u met tasjes werkt? Bijvoorbeeld ook als u tevens een webshop heeft?
Waar gaat het over? Zoals u inmiddels weet, is het per 1 januari 2016 verboden om gratis plastic draagtasjes te verstrekken. De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht om het gebruik van plastic draagtassen te verminderen. Wat nu?
Uitzonderingen
Gratis draagtas. In een aantal situaties mag u uw klant wel een gratis plastic draagtas (dunner dan 0,015 millimeter) verstrekken. Dit mag als een plastic draagtas dient voor:
het beschermen van losse levensmiddelen tegen vuil en ziekteverwekkers;
het afvangen van lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking;
het tegengaan van voedselverspilling voor losse levensmiddelen zoals broodjes en los fruit;
taxfree verkochte vloeistoffen, spuitbussen en gels op een luchthaven of in een vliegtuig. Deze producten moeten worden verpakt in een doorzichtige plastic tas.
Verpakking die geen ‘draagtas’ is? Voorbeelden van verpakkingen die geen draagtas zijn:
het wel/niet dichtgesealde zakje om vleeswaren;
de plastic kledinghoes bij gereinigde kleding;
potgrond of diervoeding in een plastic zak met uitgestansde handvaten.
Reclame. U mag een gratis plastic draagzak uitdelen als reclame. Dit mag echter niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeuren. Let op. Tassen met een plastic voering of coating mogen niet meer gratis worden verstrekt. Tassen die biologisch afbreekbaar zijn, vallen ook onder het verbod.
Fiscale gevolgen? Btw afdragen!
Btw. Het btw-tarief op de verkoop van een plastic tasje is 21%. Let op. Het maakt daarbij niet uit of u het tasje verkoopt met goederen die belast zijn met 6%. De Belastingdienst ziet de verkoop van een plastic tas namelijk als een afzonderlijk goed. De prijs voor een plastic tasje mag u zelf bepalen. De overheid geeft wel een richtprijs van € 0,25.
Controles? De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen en mag controles en administratief onderzoek uitvoeren. Bij het niet naleven van de regels krijgt de ondernemer in eerste instantie een waarschuwing. Daarna volgt er een boete.
Administratief? Vermeld de verkoop van de plastic tas apart bij het aankoopbedrag op de kassabon. Zo kunt u aantonen dat u de plastic tasjes niet gratis verstrekt. Dat is ook administratief handiger om de btw-afdracht te controleren.
Alternatief?
‘Papier hier!’ Stel, u wilt geen geld vragen voor een tasje én u wilt geen gedonder met btw-afdracht daarover, kies dan niet voor een plastic maar voor een papieren draagtas. Een papieren variant is doorgaans nog geen cent per stuk duurder (ongeveer € 30,- op 5.000 tasjes). Overigens mag u op een beurs weer gerust een plastic tasje uitdelen, zolang er maar geen verkoopwaar in zit, maar bijv. wel folders, pennen of monstertjes.
Heeft u een webwinkel? De plastic verzendzak voor het verzenden van producten wordt niet beschouwd als een draagtas. Geef er dan niet nog eens een plastic draagtas bij, want dan zit u wel fout.
Bron:
Tipsenadvies-eenmanszaak.nl 25.09.2017
Leave a Reply