Oude ondernemersportaal vervalt per 1.1.2022

De Belastingdienst verstuurt deze week ruim 180.000 brieven aan eenmanszaken die op dit moment btw-aangifte doen via het oude ondernemersportaal. Vanaf 2022 vervangt Mijn Belastingdienst Zakelijk het oude ondernemersportaal. In de brief doet de Belastingdienst suggesties aan deze groep ondernemers om zich daarop voor te bereiden.

De Belastingdienst weet van ruim 180.000 ondernemers met een eenmanszaak dat ze het oude portaal voor ondernemers gebruiken om btw-aangifte te doen. Dat gaat veranderen. Voor btw-zaken moeten ondernemers kiezen voor een andere manier van aangifte doen. In de brief nodigt de Belastingdienst hen uit de overstap nu al voor te bereiden. Ook verwijst de Belastingdienst naar de diensten van de fiscaal dienstverlener voor ondersteuning bij het gebruik van administratiesoftware en Mijn Belastingdienst Zakelijk.

De Belastingdienst adviseert ondernemers om goed na te denken over hoe ze hun btw-zaken gaan of laten regelen. Ondernemers moeten tijdig beginnen met de voorbereidingen voor een nieuwe aanpak.


Buitenlandse ondernemers

Omdat buitenlandse ondernemers zich niet kunnen laten inschrijven in het Handelsregister van de KVK, is het voor hen niet mogelijk om eHerkenning aan te vragen. Ook het werken met een ketenmachtiging is niet mogelijk. De Belastingdienst biedt buitenlandse ondernemers een oplossing aan: zij kunnen voor de btw-aangifte gebruik blijven maken van het oude zakelijke portaal op belastingdienst.nl. Zo blijft het mogelijk voor alle ondernemers om aangifte te doen.

DigiD
Voor het doen van aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk is DigiD nodig. Ondernemers die overstappen, kunnen het beste kiezen voor de DigiD app, dit middel beschikt over een hoger veiligheidsniveau.


Meer informatie

Btw-aangifte doen in het nieuwe portaal gaat anders dan in het oude. Wat de belangrijkste verschillen zijn en meer informatie leest u in de brief btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Forum Fiscaal Dienstverleners 21 10 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*