Nieuwe kleine ondernemersregeling per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 komt er een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) voor alle ondernemers, ongeacht de rechtsvorm. Bij een omzet tot maximaal € 20.000,- (excl. btw) per kalenderjaar kan een ondernemer kiezen voor vrijstelling van btw. Hij brengt dan geen btw in rekening aan zijn afnemers en kan de btw die andere ondernemers aan hem in rekening brengen niet in aftrek brengen.

Oude versus nieuwe kleine ondernemersregeling
Onder de huidige kleine ondernemersregeling geldt een vrijstelling van de af te dragen btw als deze niet meer bedraagt dan € 1.345 per jaar. Moet je meer btw afdragen, maar niet meer dan € 1.883, dan krijg je een korting. Onder de nieuwe kleine ondernemersregeling geldt een vrijstelling als de omzet niet meer bedraagt dan € 20.000.

De per saldo af te dragen btw is dus niet meer van belang.

Inhoud nieuwe regeling
Onder de nieuwe regeling breng je geen btw meer in rekening, kun je geen btw meer aftrekken en doe je geen aangifte voor de btw meer. De omzet moet je wel bijhouden. Als je je aanmeldt, geldt dit voor minstens drie jaar.

Als je de deelneemt aan de nieuwe regeling en je overschrijdt de € 20.000,00 grens, dan ben je vanaf dat moment weer verplicht btw te berekenen. Vanaf dat moment mag je de volgende 3 jaar niet meer aan de regeling deelnemen.

Jaaraangifte

Met de afschaffing van de huidige KOR vervalt ook het huidige beleid van de Belastingdienst om onder voorwaarden het doen van jaaraangifte voor de btw toe te staan.

Herziening
Ondernemers die opteren voor de nieuwe KOR, kunnen bij het ingaan van die vrijstelling te maken krijgen met een herziening van de eerder in aftrek gebrachte voorbelasting met betrekking tot investeringsgoederen. De herzieningsregeling zal op dit punt worden aangevuld, zodat bij een sfeerovergang herziening achterwege blijft onder een grensbedrag van € 500,-.

Aanmelden
Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de kleine ondernemersregeling. Aanmelden is nodig, omdat de regeling per 2020 wordt gewijzigd.

Wil je de regeling vanaf 2020 gebruiken, zorg dan dat je aanmelding vóór 20 november 2019 bij de Belastingdienst binnen is.

Als  u meer wilt weten over de nieuwe kleine ondernemersregeling? Neem dan contact met ons op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*