Motor van de zaak, fiscaal voordelig!

Een motorfiets van de zaak is zeker een alternatief voor de auto van de zaak. Hoe pakt dit fiscaal uit? Waar moet u rekening mee houden?

Zakelijk gebruik. De kosten van een motor zijn aftrekbaar van de winst, als u die motor zakelijk gebruikt. U mag zelf weten of u met een auto of met een motor rijdt, de inspecteur mag zich niet met die keuze bemoeien. Een motivatie voor zakelijk gebruik kan zijn dat u met de motor sneller bij klanten of op kantoor kunt komen, omdat u minder last heeft van files. Let op. Houd wel rekening met kritische vragen. Waren dit echt zakelijke kilometers? Het moet aannemelijk zijn dat u de motor ook daadwerkelijk voor zakelijke kilometers kunt gebruiken. Een klusjesman op een motor is wat minder aannemelijk.

Geen 22% bijtelling voor motor. Als u een auto van de zaak ook privé kunt gebruiken, moet u de kostenaftrek corrigeren met de bekende bijtelling. Alleen als u met de auto niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoeft dit niet. Bij een motor van de zaak worden de aanschaf en de gebruikskosten als lasten verantwoord in uw onderneming. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privégebruik plaatsvinden. Dit betekent dat u moet bijhouden hoeveel privékilometers u op jaarbasis met de motor rijdt. Tip. Het is niet nodig om een sluitende kilometeradministratie bij te houden. De verhouding tussen de privékilometers en de totale kilometers is de basis voor de bepaling van de waarde van het privégebruik. De kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor zijn dan gewoon aftrekbaar.
Let op. Helaas geldt er voor het woon-werkverkeer een uitzondering. Die kilometers zijn voor de btw privékilometers, voor de kostenaftrek zijn het zakelijke kilometers.

Nog meer fiscale voordelen. De kosten voor noodzakelijke items, zoals een motorhelm, motorkleding en -laarzen, een navigatiesysteem en tassen of koffers, zijn ook aftrekbaar bij uw onderneming. Als zakelijke motorrijder kunt u tevens gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA bedraagt maximaal 28%. Voor elektrische scooters en motorfietsen kan tevens gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige aftrek milieu-investeringen). Een extra fiscaal voordeel dus.

Een motor van de zaak is fiscaal gunstig. In tegenstelling tot de auto van de zaak krijgt u geen bijtelling. Alleen de werkelijk gereden privékilometers worden belast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*