Lichtpuntjes voor het MKB in uitgelekte Prinsjesdag-plannen

Het kabinet heeft in deze roerige coronatijden wat opstekers voor mkb’ers in petto op Prinsjesdag. Zo zou het lage tarief in de vennootschapsbelasting (VPB) straks gaan gelden tot een winst van € 400.000 in plaats van de huidige € 200.000. Dat melden diverse media op basis van Haagse bronnen.

De ‘3e dinsdag in september’ is in aantocht en traditiegetrouw lekken voor die tijd al plannen uit. Het kabinet heeft net een 3e ronde van coronasteun aangekondigd, maar naar verluidt komt er ook nog wat ‘zoet’ uit het Prinsjesdag-koffertje voor kleinere ondernemers en werkenden.
Tarieven VPB en inkomstenbelasting dalen in 2021

In de VPB zakt het lage tarief zoals verwacht van 16,5% naar 15%. Bovendien kunnen VPB-plichtige ondernemers straks langer profiteren van dit opstapje, namelijk tot een winst van € 400.000. Nu is € 200.000 nog de grens. De drempel zou in stappen worden opgehoogd. Daarentegen gaat de eerder geplande verlaging van het hoge VPB-tarief niet door. Dat blijft ook in 2021 op 25% staan. Ook vorig jaar is die verlaging al doorgeschoven. Wel zou er een nieuwe regeling komen die fiscaal voordeel geeft aan ondernemingen die investeren. De overheid zelf wil de economie ook blijven stimuleren, via een investeringsfonds met zo’n € 20 miljard in de pot.

Ondernemers voor de inkomstenbelasting en werknemers krijgen ook enige lastenverlichting. Het tarief in de 1e schijf van box 1 zou oorspronkelijk dalen naar 37,1%, maar dat wordt 36,9%. Ook gaat de arbeidskorting omhoog. Aan de andere kant wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren verder afgebouwd dan gedacht. Dit voordeel voor zzp’ers komt dan uit op € 3.240. Eerder was het plan om de aftrek niet verder te laten zakken dan € 5.000.

Voor spaarders zit er naar verwachting ook een meevaller in de plannen. Het kabinet trekt het heffingsvrije vermogen in box 3 flink op, naar € 50.000 per persoon. Dit jaar is dat nog € 30.846. Op de heffing is al tijdenlang kritiek, omdat die uit zou gaan van onhaalbare rendementen. Door deze maatregel krijgt een grotere groep spaarders überhaupt niet te maken met de heffing in box 3.

In tegenstelling tot eerdere berichten krijgen huizenbezitters waarschijnlijk toch niet te maken met een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast schrapt het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt, als zij tenminste zelf gaan wonen in het huis dat ze kopen. Voor de aankoop van een woning geldt nu nog een tarief van 2% overdrachtsbelasting. Tegenover deze lastenverlichting staat dat het tarief voor bedrijfspanden omhoog gaat van 6% naar 8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*